Duminica pe tarla

Fotbalul judetean si povestile sale

Blog

Aici joacă românii: Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen

0 Comments 📁 Stiri 🕔20.June 2021
Aici joacă românii: Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen

Bogdan Rotaru (“Roti”) este președintele celui mai nou club înființat în Germania, care își propune să aibă în componență jucători români, dar nu numai, și promovări succesive, toate acestea având la bază o structură sănătoasă, în care fiecare persoană din organigramă să își îndeplinească rolul până la perfecțiune.

Geto-Dacii formează al patrulea club din orașul Garmisch-Partenkirchen, după echipa municipalității, pe care o găsim undeva prin Liga a 6-a germană, și alte două grupări formate preponderent din turci și, respectiv, greci.

Primul meci oficial din existența clubului este programat să se dispute peste aproximativ două săptămâni, în cadrul Cupei Germaniei.

PUNCTUL DE ÎNCEPERE

Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen va începe din ultima ligă germană de fotbal, ierarhia de acolo fiind structurată astfel: Bundesliga, 2.Bundesliga, 3.Liga, Regionalliga Bayern, Bayernliga, Landesliga, Bezirksliga, Kreisliga, Kreisklasse, A Klasse, B Klasse si C Klasse.

Fiind vorba despre 12 eșaloane, diferența valorică dintre ligi este foarte mică. Diferențele de scor în jocurile amicale dintre echipe din ligi apropiate nu sunt mari, jocurile fiind în general echilibrate. Atunci când promovezi, nu este necesar în mod neapărat să faci o infuzie de jucători pentru a te menține la respectivul nivel. Calitatea jucătorilor nu reprezintă în sine o problemă, ci mai degrabă omogenitatea lotului. Ca o particularitate, în Germania, spre deosebire de alte țări (vezi România inclusiv), echipele sunt foarte omogene. Sunt puține mișcări la amatori de la o echipă la alta, deoarece nu se fac pe principiul “mă duc la echipa X pentru că oferă mai mult. Transferurile au la bază alte considerente, realizându-se doar în momentul când cineva își schimbă locul de muncă, domiciliul sau, în alte situații, atunci când jucătorul este convins de respectivii că pasul pe care îl face vine cu un plus, în special organizatoric și de obiectiv.

Tocmai de aceea, fiind la început, Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen se va confrunta cu probleme pe acest palier, al transferurilor. Conducătorii echipei trebuie să ducă o luptă permanentă de convingere a fotbaliștilor, pentru a-i atrage spre acest proiect.

COMPONENȚA SERIEI DIN CARE VOR FACE PARTE GETO-DACII

Președintele Geto-Dacilor mizează pe organizare, unitate de grup și încercarea de a juca un fotbal simplu și de siguranță, care să îi permită să țină în echilibru jocurile cât mai mult pe parcursul celor 90 minute, pentru ca apoi să să facă diferența prin detalii mărunte și puțină “șmecherie românească”, care să surprindă.

SV Eberfing II, SV Eschenlohe II, 1.Garmisch-Partenkirchen III, SC Huglfing II, TSV Iffeldorf, FC Mittenwald II, SpVgg Penzberg-Maxkron și SV Sochering II ar urma să fie colegele de serie ale geto-dacilor.

Vorbim despre șase echipe secunde ale unor echipe din Ligile a 9-a și a 10-a, respectiv despre echipa a treia a orașului Garmisch-Partenkirchen. Deplasările vor fi de cel mult 50 km, ceea ce înseamnă foarte puțin atunci când ai infrastructură precum cea din Germania.

Ca o pată de culoare, printre adversari poți da peste foști jucători profesioniști din fostă Iugoslavie care își fac veacul prin ligile 10-12.

Roti, despre proiectul Partizanii Bârnova: “Mereu am avut visul acesta, de a crea de la zero un club de fotbal. Am încercat și în România să mențin un proiect însă, din păcate, pentru masa foarte mare de jucători talentați care se risipesc odată cu aceste proiecte, nu s-a putut. Pentru mine explicația este clară: sistemul care funcționează foarte prost și nu vine cu absolut nimic în sprijinul dezvoltării naturale. Ai bani, ești bine politic, ai șanse să fie pe podium în orice ligă ai juca. Pe de altă parte, nu ai bani, nici măcar nu te poți menține, dispari ușor-ușor fără să îți dai seama. Un paradox este, ca la proiectul care l-am avut în România și banii investiți de persoanele implicate, aș fi defilat doi ani în ligile germane și aș fi realizat și profit prin partea de marketing, ceea ce în România lipsește cu desăvârșire. Noțiunea de marketing de club mic amator e practic inexistentă. Și acest fapt nu e din cauza lipsei puterii de cumpărare, ci pentru că legea sportului și sistemul nu permite unui club să desfacă legal, fără taxe și autorizații, anumite produse.”

DESPRE FOTBALUL AMATOR DIN GERMANIA

Calitatea jucătorilor din România este peste a celor din Germania. Calitatea tehnică, dispunem de jucători cu calități extraordinare. Dar noi, românii, suntem obișnuiți să păcălim fotbalul și pe noi înșine. Am fost întrebat des care este nivelul ultimului eșalon din Germania față de Liga 4 România… sau al Ligii 8 Germania față de Liga 3 România. Care este corespondentul ligilor 3 și 4 din România în Germania. Sunt întrebări la care nu aș putea da un răspuns, deși mulți afirmă că în ultimele ligi germane poți juca din fotoliu. Dar întrebarea mea est: de ce jucătorii care susțin asta, atacanți fiind, nu au dat decât 2 goluri în 10 meciuri în astfel de campionate, iar în Liga 4 România o făceau cu lejeritate meci de meci. O echipă de Liga 4 sau 5 din România, teoretic, ar trebui să defileze în Liga 10, 11, 12 Germania și să promoveze la pas, însă poate avea surpriza ca după 5-6 jocuri să își dea seama că lucrurile stau un pic altfel.

Disciplina, seriozitatea și, nu în ultimul rând, faptul că echipele germane joacă până la ultimul fluier pot răsturna aceste calcule. Pentru mine, echipă ideală și conceptul perfect pentru a urca în fotbalul amator german este un mix între disciplina și organizarea nemțească cu calitate de jucător român. Dacă se vor respecta aceste lucruri de disciplină, organizare și seriozitate , nu ne va sta nimeni în cale și vom urca an de an.

Bogdan Rotaru (președinte Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen)

Share this article with friends

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Write a Comment

<