Duminica pe tarla

Fotbalul judetean si povestile sale

Blog

WEY HILL FC – o noua echipa din Anglia cu multi romani in componenta

0 Comments 📁 Stiri 🕔20.September 2017
WEY HILL FC – o noua echipa din Anglia cu multi romani in componenta

FC Romania nu este un caz unic in Anglia, in sensul in care mai exista cel putin o alta echipa la care activeaza un numar important de romani, Wey Hill FC, club infiintat de Bogdan Dogaru si de un grup de prieteni, alaturi de care actualul antrenor secund al lui Wey Hill jucase in prealabil timp de doi ani pentru o echipa locala de Sunday League, Guildford Albion.

Initial, s-a pornit cu gandul de a crea un club care sa promoveze fair-play-ul, fotbalul spectacol si, nu in cele din urma, buna dispozitie specifica meciurilor din fotbalul amator. Spre deosebire de FC Romania, la Wey Hill procentul de jucatori romani si englezi este undeva pe la 50-50, in conditiile in care nu s-a mers pe ideea unei “echipe de romani”. Inevitabil insa, la aceasta echipa au ajuns foarte multi fotbalisti din cadrul comunitatii de romani. Cu rabdare si cu multa munca, aici s-a reusit inchegarea unui grup unit, fara limite de limba sau nationalitate. “Fiecare jucator este acceptat la Wey Hill FC pe baza de caracter, nu de origini”, spune secretarul clubului si totodata antrenorul secund, Bogdan Dogaru.

CONDUCEREA  CLUBULUI

Presedinte (Chairman): Luke Edwards (coleg de munca si prieten bun cu Bogdan Dogaru); A jucat cu multi dintre actualii echipieri ai lui Wey Hill la fosta echipa (Guildford).
 
Secretar si antrenor secund: Bogdan Dogaru. Lucreaza ca web developer la o companie in Guildford. A fost junior pe la Noua Generatie, Poli Iasi si Helios Tomesti. In judet a imbracat tricoul echipe Suporter Club Politehnica Iasi in cateva meciuri.
Manager: Radu Lungu. A jucat pentru Citadin la juniori. Fost coleg al lui Bogdan la Guildford Albion. Are FA Level 1 si incepe Level 2 in Ianuarie. Lucreaza la o firma de recuperari taxe.
 
Administrator Financiar (Treasurer): Gabriela Dogaru: Sotia lui Bogdan, cea responsabila cu efectuarea platilor si tot ceea ce tine de operatiuni bancare etc. Vine la toate meciurile! Lucreaza in finante la o firma de avocatura.
 

Fizioterapeut: Doru Marin – fost junior la Otelul Galati, insa n-a apucat sa joace niciun meci la juniori. La 39 de ani, conform spuselor antrenorului sau secund, e unul din cei mai buni portari pe care i-a vazut la nivelul asta. Lucreaza in Anglia ca asistent medical.

SUNDAY LEAGUE. SURSE DE FINANTARE

Sunday League este nivelul de unde pleaca fotbalul englez, “grassroots” asa cum ii spun ei. Fotbal amator, dar unde se pune mult suflet. Wey Hill FC este afiliata la Surrey FA si joaca in Surrey and Hants Border League, care este practic echivalentul ligilor 4 & 5 din Iasi. Diferenta este ca de acolo nu se promoveaza decat intern, in county (‘judet’). Pentru a intra in sistemul piramidal afiliat la federatia mare, trebuie sa joci “Saturday League”, cu mentiunea ca nivelul este un pic mai ridicat.

Intr-o proportie covarsitoare, echipele de Sunday League si o mare parte dintre cele Saturday League se autofinanteaza prin diversi sponsori, jucatori, donatii, strangeri de fonduri etc.

Costurile lui Wey Hill FC: costurile clubului constau in inchirierea terenului pentru meci, inchirierea terenului pentru antrenamente o data pe saptamana, plata arbitrului, echipamente de joc, mingi si echipamente de antrenament (conuri, bare etc).

Jucatorii platesc o inregistrare anuala (£20-£30), la care se adauga meciurile pe care le joaca (£3-£6 / meci). Astfel, se echilibreaza finantele, iar ce e extra se reinvesteste (echipamente noi, minigi noi etc).

Wey Hill FC a reusit sa atraga si doi sponsori, inserati pe echipamentele de joc. Sponsorul principal e compania pentru care lucreaza primii doi oameni din club, Luke Edwards si Bogdan Dogaru (Yay.com), iar celalalt este un garaj de reparatii masini, detinut de doi romani (Car & Tyres Clinic).

Din cauza costurilor tot mai ridicate si inabilitatea unor cluburi de a-si sustine activitatea, Sunday League pierde an de an echipe si jucatori. Partea buna este ca raman cluburile cu organizare buna si care stiu ce fac, iar nivelul fotbalistic creste de la an la an.

Echipa romanului Bogdan Dogaru se poate mandri ca fiind una din cel mai bine organizate echipe din zona respectiva. Se promoveaza mult folosind canalele de social media (twitter, facebook, youtube), unele meciuri sunt inregistrate, iar echipa beneficiaza de un site modern conceput de Dogaru si Edwards, actualizat la zi.

Managerul Radu Lungu se ocupa foarte minutios de antrenamente si, impreuna cu ceilalti oameni din conducere, se incearca implementarea unei viziuni foarte directe asupra jocului. Cele mai multe echipe de Sunday League folosesc sistemul de joc 4-2-3-1, datorita faptului ca este foarte usor de pus in practica si, in acelasi timp, plictisitor. La Wey Hill, in schimb, s-a trecut prin 3-5-2, 3-4-3, iar in sezonul curent se mizeaza pe 4-3-3. Rezultatele incep sa iasa la iveala, Wey Hill avand la activ doua victorii din tot atatea meciuri. iar in pre-sezon a fost de neinvins (3v, 2e).

Planurile de viitor sunt crearea echipei doua, care sa ramana in Sunday League, iar prima echipa sa treaca la Saturday League. De asemenea, oficialii lui Wey Hill FC se gandesc la posibilitatea infiintarii unei grupe de juniori. Problema principala este insa lipsa timpului a celor implicati in proiect, deoarece fiecare isi aduce contributia la echipa in timpul liber ramas in afara jobului.

 

In momentul de fata, Wey Hill FC are legitimati zece romani (unul e din Republica Moldova). Nu toti au jucat fotbal in tara sau strainatate, dar sunt cativa jucatori de care e posibil sa fi auzit: Andrei Lipovanu (FCM Bacau, Pascani, Miroslava) sau Gabi Lipovanu (Pascani, Valea Seaca).

O mare parte dintre cei care ajung la Wey Hill sunt fosti fotbalisti ce au mai imbracat tricourile altor echipe de acest nivel. Se mai intampla, insa, ca aici sa se retraga si fosti jucatori precum Blake Stewart (jucator la Hercules FC si Lleida in Spania).

Clasamentul la zi al competitiei in care activeaza Wey Hill FC, pe locul 2 in momentul redactarii acestei prezentari: Surrey & Hants Border Football League – Division Three

Share this article with friends

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Write a Comment

<